TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Mi a legegyszerűbb módja a kerítés magasításának?

2024.03.11

Sok okból dönthet valaki úgy, hogy itt az ideje a magasabb kerítésnek.  Lehet a környezet változott annyit a kerítés telepítése óta, hogy indokolttá vált egy magasabb takarás, vagy például a nemrég befogadott házőrző mászó képességei jobbak annál, mint amit elképzeltünk. A csere helyett  ilyenkor a legegyszerűbb a kerítés magasítását megoldani, ami egyáltalán nem is annyira bonyolult. Ebben a cikkünkben segítünk megtalálni a legegyszerűbb módszereket.

Milyen magas legyen a kerítés?

Magyarországon hagyományosan 150-180 cm magas kerítéseket építenek. Fontos szempont az átlátásgátlás mellett a biztonság, ezek a magasságok pedig mindkét szempontból előnyösek. Ennél magasabb kerítést csak ritkán, valamilyen extrém körülmény miatt választunk. Például zajszűrés, zavaró kilátás vagy belátás, amit a magasabban fekvő szomszédos terület is fokozhat.

Így hát a legtöbb esetben a sztenderd méretek megfelelőek. Ha például az előzőekben említett okok miatt magasabb kerítést szeretnénk, mindenképpen érdeklődjünk a helyi előírásokról, ugyanis ezek az elsőszámú szabályok, amiket be kell tartanunk.

A legtöbb településen és területen maximum 180-200 cm-es magasságot írnak elő. Azonban főleg üdülőterületeken ennél jóval alacsonyabb lehet az előírt méret.

Ha nincs ilyen helyi előírás, akkor legfeljebb 2,5m magas lehet a kerítés. Ha meglevő támfal tetejére épül, akkor a támfal magassággal együtt egyik oldalán sem haladhatja meg a 3 métert.

Előfordulhat, hogy nem engedélyezik kerítésünk magasítását. Ilyen esetben sokan azt a remek megoldást választják, hogy valamilyen örökzöld növénysort ültetnek az adott területre. Ha már van egy magas kerítésünk, amely ellátja a funkcióját, akkor mellé választhatunk egy tujasort is. Persze csak akkor, ha a gondozással járó munka nem nagy erőfeszítés számunkra, és van időnk megvárni, hogy a növények elérjék a kellő magasságot.  

Ha ez nem opció, nézzük a következő lehetőségeket.

Zártszelvény oszloppal épült rácsos kerítések magasítása

A kerítés magasítását tulajdonképpen egy plusz tábla hozzátoldásával lehet megoldani. Ehhez pedig először is az oszlopot kell meghosszabítani.

 

Amire szüksége lesz:

  • - oszlopok számával megegyező toldóelemre darabra,
  • - oszloponként két darab rögzítőre (például kengyel vagy bilincs),
  • - oszloppal megegyező számú alacsonyabb zártszelvény oszlopra (toldóoszlop)

 

Lépések

  1. Először is mérjen! Mérje meg, hogy a toldással, milyen magas lesz a kerítése és győződjön meg róla, hogy ez az ideális magasság.
  2. Nem árt, ha a szomszédot is értesíti a terveiről, nehogy kellemetlen meglepetésként érje őket.
  3. Szerezze be a szükséges elemeket!  (A mi ajánlataink a cikk alján megtalálhatók)
  4. Távolítsa el az oszlopdugókat!
  5. Helyezze az oszlopba a toldóoszlopot, amit önmetsző csavarral tud rögzíteni!
  6. Húzza a kerítésoszloppal megegyező színű toldóoszlopot, és ezt is rögzítse önmetsző csavarral.
  7. Vágja a felszerelésre váró táblákat a kívánt méretre. A vágás helyén mindig használjon javítófestéket!
  8. Ezután rögzítse a kerítéstáblát, amit az eredetei kerítésben is található rögzítőkkel tudunk feltenni.

Ezzel a megoldással megakadályozhatjuk, hogy a kutya átugorjon a kerítésen. Ha a belátásgátlás is fontos szempont, akkor a rácsos kerítésekhez ajánljuk az Ecoflex szalagainkat.

Fa táblás kerítések fa oszloppal

Hasonlóképpen járhatunk el fa táblás kerítés esetében is. A lényeges különbség azonban, hogy a fa táblák vágását nem javasoljuk, mert az illesztés is le- vagy elvághatjuk. Ehelyett inkább a méretre készített fa rácsot javasoljuk.

Amire szüksége lesz:

  • - oszlopok számával megegyező alacsonyabb fa oszlop,
  • - oszlopok számával megegyező összekötő elem
  • - oszloponként 2 db szerelőfül
  • - táblánkként 1 db 180x40 cm-es Medves apácarács

Lépések:

  1. Ebben a esetben is kezdjük olyan előkészületekkel, mint a szomszéd értesítése és az eszközök begyűjtése.
  2. Fesse vagy lazúrozza le a fa elemeket.
  3. Távolítsa el az oszlopfedő süvegeket!
  4. Helyezze az az összekötő elemeket az oszlopok tetejére úgy, hogy a felülről kapcsolódó újabb toldóoszlopokat is fogadni és tartani tudják és rögzítse facsavarral mind a meglévő oszlophoz mind toldóoszlophoz.
  5. Rögzítse a toldóoszlopokhoz a fa rácsot szerelőfülekkel. A szerelőfülek az oszlopba csavarhatók, a rácsot önmetsző csavar tudja a fülekhez rögzíteni.

A kerítés magasságának növelése több okból is hasznos lehet. És bár az otthoni barkács megoldások is lehetnek megfelelőek, ha az esztétikum, a tartósság és a biztonság garanciája is fontos, forduljon szakemberhez.

Felkészült kollégáink elérhetőségeit itt találja: Ügyfélszolgálat